2007/01/23

Ο αγών μιας οδοντόπαστας



Μέχρι το 1985, η οδοντόπαστα για τη διεθνή διανομή ονομαζόταν darkie. Το 1985, όμως η Colgate αγόρασε την ταιβανέζικη εταιρεία Hawley and Hazel και πρόκρινε ότι δε μπορεί να διαθέτει προιόν με τόσο καταφανέστατα ρατσιστικό και πατροναριστικό τίτλο και το άλλαξε σε κάτι που ηχούσε παρόμοια, αλλά δεν είχε το ίδιο νόημα. Βέβαια, επειδή ακόμα και τη δεκαετία του 80 δεν υπήρχαν πολλοί αγγλόφωνοι στα μέρη που κυρίως κυκλοφορούσε η οδοντόπαστα ( ταιβάν, χονγκ κονγκ, σιγκαπούρη, ηπειρωτική κίνα), ο ορίτζιναλ μανδαρίνικος τίτλος παρέμεινε "χέι ρεν για γκάο", του μαύρου η οδοντόπαστα. Θα ήταν μαλακία, σκέφτηκαν, να χάσουμε πελάτες που δεν ξέρουν αγγλικά ( ούτε ξέρουνε από πολιτική ορθότητα, προσθέτω εγώ). Από την άλλη, την προσβλητική εικόνα έπρεπε να την αλλάξουνε, οπότε έφυγε η φάτσα του ορίτζιναλ χαμογελαστού μαύρου και έμεινε κάτι άλλο. Βγάλτε κρίση μόνοι σας.

Σημ.1. Το "χέι ρεν", μαύρος, να μην μπερδεύεται με το "χέι(τζε) ρεν" που υποδηλώνει συνήθως τους μαφιόζους του Χονγκ Κονγκ.

Σημ.2. Ο "αράπακλας με το γιαταγάνι" που φυλάει την πριγκιποπούλα στα παραμύθια, να αντικατασταθεί με το "ιρακινός πολίτης αφρικανικής καταγωγής στην υπηρεσία του κυβερνήτη στη Βαγδάτη"

Σημ.3. Ο μπαρμπα-μπεν άσπρισε ή ακόμα;

2 comments:

τουκιθεμπλομ said...

Δεν κατάλαβα. Γιατί ο μαύρος στο περιτύλιγμα ήταν ρατσισμός και ο λευκός δεν είναι ρατσισμός;
Εντάξει, το darkie ίσως να έθιγε το χρώμα του μαύρου που όντως είναι darkie αλλά θέλει να τον αντιμετωπίζεις σαν άνθρωπο, χωρίς να προτάσσεις το χρώμα του. Ας αφήναν τον μαύρο και ας βγάζανε το όνομα. Τι στο καλό.

xylokopos said...

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι το μανδαρίνικο όνομα της οδοντόπαστας παρέμεινε το ίδιο, χέιρεν γιαγκάο. Το "ντάρκι" δε σημαίνει τίποτα στην ασία και είναι αδύνατο για έναν κινέζο να κάνει τους συνειρμούς που παραπέμπουν σε πατροναριστικό αποικιοκρατικό μοτίβο, ξέρεις, boy, μαυρούκος, αραπάκος, νεγράκι και τα ρέστα. Το "ντάρλι" φυσικά, είναι ακόμα περισσότερο παράλογο και δίχως σημαινόμενο. Γι αυτό μου φαίνεται αστείο. Επειδή όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι παρά ένα φάντασμα στο μυαλό αυτών που την αποφάσισαν.